Junkt of the Heart (Happy)

2014-03-29 , 17:45:16 ▲ 0 kommentarerAllmänt

Likt alla andra är jag helt betagen av solen. Äntligen känns det som att den är här för att stanna. TJOHO. Det ska jag fira med att jobba på fräknarna imorgon. Kanske läser jag ut Allting början, tränar eller vårservar cykeln. Ut i solen ska jag i alla fall, det är säkert. 
 
 
Och den klassiska vår-listan, såklart. 
 

Din stad ska nog akta sig.

2014-03-29 , 17:32:24 ▲ 0 kommentarerAllmänt

 
Sprang över bandet Ylva Bulldozer av en slump och kan nu inte sluta lyssna på den här låten. 


Torkar svetten ur pannan.

2014-03-29 , 09:52:01 ▲ 0 kommentarerAllmänt


Shit alltså, vilken vecka det har varit. Gymnasiearbetet har kämpats med i en ofattbar mängd timmar. Det var minsann inget som gjordes i en handvändning. Men, nu är det äntligen inlämnat och det känns faktiskt bra.
Dessutom har det varit en massa liv kring demonstrationen som vi höll i samband med SDUs inträde på vår skola

Är så pass trött efter veckan att jag inte ens orkar formulera demon med egna ord, så om du vill veta mer kan du spana in TV4nyheterna eller Skövde Nyheter. Jag är i alla fall väldigt nöjd med vår insats och att vi visade att vi är många fler än rasisterna. 
 
Gårdagen avslutades på bästa möjliga vis, nämligen genom korvkalas med goda vänner. Korv är så förbannat gott alltså, mums. 

Ska snart få pusta ut ordentligt, men innan dess ska jag bocka av ett pass på jobbet. HEY HO, LET'S GO.
 
 

Torkar svetten ur pannan.

2014-03-29 , 09:51:55 ▲ 0 kommentarerAllmänt


Shit alltså, vilken vecka det har varit. Gymnasiearbetet har kämpats med i en ofattbar mängd timmar. Det var minsann inget som gjordes i en handvändning. Men, nu är det äntligen inlämnat och det känns faktiskt bra.
Dessutom har det varit en massa liv kring demonstrationen som vi höll i samband med SDUs inträde på vår skola

Är så pass trött efter veckan att jag inte ens orkar formulera demon med egna ord, så om du vill veta mer kan du spana in TV4nyheterna eller Skövde Nyheter. Jag är i alla fall väldigt nöjd med vår insats och att vi visade att vi är många fler än rasisterna. 
 
Gårdagen avslutades på bästa möjliga vis, nämligen genom korvkalas med goda vänner. Korv är så förbannat gott alltså, mums. 

Ska snart få pusta ut ordentligt, men innan dess ska jag bocka av ett pass på jobbet. HEY HO, LET'S GO.
 
 

Anonym fråga

2014-03-23 , 17:29:03 ▲ 0 kommentarerAllmänt

Fråga:
Asså måste bara fråga igen... 


varför har du bytt ut ordet man mot en? 

T.ex. "man skulle ju inte vilja göra så" - "en skulle ju inte vilja göra så". Så skrev du inte innan. Känns inte en sådan grej lite onödig och extrem? Varför ändra svenska språket? Man säger ju så, det låter ju skitkonstigt med "en".

Svar:
I svenskt skriftspråk så är varken "man" eller "en" särskilt populärt att använda sig av. I alla fall inte enligt min svenskalärare. Det talas tydligen om "man-sjukan" i skrift. Haha. 
Tycker du att det är extremt kanske du ska se över ett och annat, det handlar ju bara om ett litet ord. När jag pratar säger jag ofta man, det är så inpräntat. Däremot så finns det ju tid att ändra "man" till "en" i skrift. "En" är för mig både en rolig dialektal grej, men dessutom är det ett sätt att inte falla in i mansnormen. Som är en, rätt liten (men ändå), del av hur samhället är byggd på en manlig norm. 

Mitt mål är att varken använda "man" och "en" i text. Jobbar på det!

 
 
 
Istället tycker jag att vi kan fråga oss varför sådana här saker upplevs som extrema. Vad är det som är så extremt i ett kort litet ord? Jag förstår inte. 

Antirasistisk demonstration

2014-03-19 , 17:50:32 ▲ 1 kommentarerAllmänt

På torsdag nästa vecka ska SDU, Sverigedemokratiskt Ungdomsförbund, besöka min skola. För att visa missnöje över deras åsikter har jag och gänget i PT nu arrangerat en demostration som ska äga rum samtidigt som besöket. 


För att visa solidaritet kan du antingen gå med i demon eller gilla/ dela den HÄR länken. Nej till rasism å all annan skit SDU står för. 

Länge leve vi.

2014-03-17 , 18:25:41 ▲ 0 kommentarerAllmänt

Det här har spelats varm i mina lurar idag. 


Dags att tänka på livet efter studenten.

2014-03-16 , 21:16:29 ▲ 0 kommentarerAllmänt

Tiden till studenten blir bara mindre och mindre. Så jag satte mig ned och skrev ett CV och ett personligt brev. Ska sprida ut dessa likt frön. För jag ska banne mig ha ett jobb i sommar!

Let's go bananas

2014-03-16 , 16:52:45 ▲ 0 kommentarerAllmänt

 


Tappade hakan i marken. Sen kollade jag 5 gånger till.

Underground

2014-03-16 , 16:49:53 ▲ 0 kommentarerAllmänt

Foto: LEYNI

Trevligt med blå himmel och torra gator så att en kan trycka ned fötterna i sina undergrounds igen.

Jaha.

2014-03-13 , 17:31:52 ▲ 0 kommentarerAllmänt

Kyssfilmen var egentligen en reklam för kläder. Personerna var modeller och andra hippa människor. TRÅKIGT.

Det är torsdag eftermiddag och jag tittar trött ner i kaffekoppen. I skolan bjöds det på falafel och tomtatsås. Jag storknade, det var så gött. Skoldagen avslutades med religionsprov och ikväll kommer syster med familj hit. Imorgon är det fredag, igen. Fint som snus.

Kyssa en främling.

2014-03-11 , 17:41:36 ▲ 0 kommentarerAllmänt

 Jag smäller av och får nästan gåshud av att se de här främlingarna kyssa varandra för första gången. COOLT. 
 
)

Freedom is like this, we can't go anywhere.

2014-03-10 , 16:09:33 ▲ 0 kommentarerAllmänt

 
 Fotograf: Leyni

 
 

Gentleman - bra eller dåligt?

2014-03-10 , 15:58:45 ▲ 0 kommentarerAllmänt

ANONYM FRÅGA:

Hej! 
Jag har förstått att ni i er grupp är väldigt måna om att bekämpa orättvisor i samhället på många olika plan, framförallt mellan könen. Men som tjej själv måste jag ändå säga att jag gillar de "roller" män och kvinnor har. Jag tycker det är nice när killen betalar notan, uppträder gentlemannamässigt osv. Det är bara romantiskt enligt mig. Vad tycker ni om sånt, skulle du bli irriterad om en kille du var på dejt med tog för givet att han skulle betala notan t.ex?

SVAR: 


Hej hej!
Gentlemanna-beteende upplever jag själv inte som något kränkande eller negativt. Jag har aldrig kännt mig utsatt för sexism på grund av att någon uppträtt gentlemannamässigt. Tvärtom tycker jag att det känns självklart att vara artig och trevlig. Har svårt att tänka mig att någon skulle bli direkt arg av att slippa betala en middag eller att någon håller dörren uppe åt en. 
Känns det inte som att gentlemanna-beteende försvinner mer och mer? När jag väl upplever det tycker jag det är en trevlig surprise. 

Skulle en tjej (anta nu att det handlar om en tjej och en kille) ha något emot att killen gör en gentlemangest, så får väl hon berätta det för honom i sådana fall och allt han kan göra är väl att respektera detta och låta henne betala sin egen mat eller dra ut sin egen stol (om de nu skulle befinna sig på nobelmiddagen eller så). 
 
Angående normer och könsroller för tjejer och killar är en del feminister (inklusive mig själv) negativt iställda till då de begränsar oss som mäniskor. Jag vill att alla ska få vara hur "manliga" eller "kvinnliga" de vill oavsett kön, men allmän artighet och fina gester slår nog sällan fel. Nä, mer sånt, skulle jag vilja säga!

REV♀LUTI♀N

2014-03-09 , 17:56:00 ▲ 1 kommentarerAllmänt

Internationella kvinnodagen avslutades på bästa möjliga sätt, nämligen med mat, vin och härliga människor.
Dessutom kastade vi några blickar på Medlodifestivalen. Trevligt var det i alla fall. Minst sagt. 

 

Aktiviteter i Kulturhuset.

2014-03-09 , 17:17:27 ▲ 0 kommentarerAllmänt

Feministiskt självförsvar, konstutställning och intressanta samtal. Bara ett fåtal saker som skedde under gårdagasn evanemang. 
 
"NEJ NEJ NEJ" *boxar i luften fyra gånger* 
 

MANIFESTATION.

2014-03-09 , 17:00:00 ▲ 0 kommentarerAllmänt

 (De tre sista bilderna kommer från tidningen SLA)

Varför jag tar det ett steg längre.

2014-03-09 , 11:59:00 ▲ 0 kommentarerAllmänt

Jag fick en anonym fråga om feminism. Intressant, ska försöka besvara så gott jag kan. 

FRÅGA:
Jag är lite nyfiken på varför du har blivit så feministisk? Menar absolut inget illa och självklart ska kvinnor vara jämställda männen och allt det där, men det känns som att du tar det ett steg längre än vad t.ex jag gör som också anser mig själv som feminist. Vad är det som har fått dig att bli så insatt liksom? :) Ska bli kul att höra tycker jag!SVAR: 
Jag har alltid att alla människor är lika mycket värda. Men det tycker ju alla, hoppas jag i all fall. Det var först i tvåan på gymnasiet det tog fart ordentligt på den fronten. Sakta men säkert fick jag mer och mer kunskap om mänskliga rättigheter och feminism m.m. Jag minns inte att det var något särskilt tillfälle som fick mig att inse att jag var feminist (vilket alla borde vara), men ju mer jag förstod hur samhället och världen faktiskt ser ut, så kunde jag inte blunda längre. Inte för att jag går runt och känner mig helt förtryckt hela dagarna i ända, för till skillnad mot andra kvinnor i världen har jag väldiga privilegier, men världen är upp och ned och jag vill vara med och vända den rätt. För jag vet att det går. 

Jag har lärt mig se igenom samhällsstrukturer och normer. Det har öppnat mina ögon och fört mig samman med fantastiska människor. Jag har aldrig tidigare känt sådan glädje, kärlek och solidaritet. Detta trots att jag nu mer än någonsin är medveten om våldtäktskulturer, sexism, och andra patriarkala tragedier. Men för mig är inte feminism bara en kvinnokamp, det är en kamp emot rasism och homo/transfobi. Det är en kamp för att alla människor som inte känner sig hemma inom samhällets ramar och normer ska få leva de liv de själva vill ha, och förtjänar.  För antifeminism och rasism och fascism går hand i hand. Jag fullkomligt avskyr tanken på någon av dessa tre hemskheter. Ibland svartnar det nästan för ögonen på mig när jag tänker på all skit som finns i världen. Tänker jag då på att jag faktiskt kan göra skillnad, inte brutala skillnader helt på egen hand, men små och betydelsefulla skillnader. Jag kan sprida kunskap och styrka. Jag kan förändra människors synsätt och tankegångar. Jag kan bidra till ett humanare samhälle. 
Tillsammans med andra, ju fler vi är, ju mer kan vi göra. Vi kan förändra och vi kan förbättra. Skapa ett trevligare samhällsklimat där alla är välkommna. 

Tänk bara på var vi hade varit nu om inte feminismen hade funnits. Det var feministerna om kämpade för rösträtt, för abortlagar och andra oerhört viktiga saker. Och det ska vi vara tacksamma över, men kampen slutar inte där. 

Att jag tagit det "ett steg längre" är för att jag känner att jag inte bara kan kalla mig feminist och tro att det gör stor skillnad. Jag vill förtjäna det epitetet och gå från ord till handling (även om ord kan vara del av en handling). 
Jämställdhet är inte en åsikt, det är en nivå av kunskap. Och jag kan inte sitta inne på den kunskapen och låtsas om att kampen i själva verket är en "process" som kommer att ta sin tid. För det är det inte. 
Dessutom är jag till viss del självisk, för mitt engagemang har jag inte bara gjort för andra, utan även för mig själv. Jag har aldrig varit såhär glad eller mått såhär bra. Jag har mer kontroll och inflytande över mitt liv än tidigare, jag ser igenom strukturer som begränsar mig och låter mig istället få ta del av hela kakan. 
 
Sen krävs det inte att en måste demonstrera och gå med i feministiska forum. Men det går heller inte att luta sig tillbaka och förlita sig på andra. Det är bra att till exempel kunna säga ifrån och någon drar ett bögskämt eller kallar någon för hora. Inte bara se på liksom. För mig är det lite som att bevittna mobbning men inte göra något åt det, det är riktigt illa det med. 
 
 
 
 
Hoppas det var ett OK svar.
Ställ gärna mer frågor! 
Morgonstund.

2014-03-09 , 10:23:14 ▲ 0 kommentarerAllmänt


Solen skiner och jag har ett leende på läpparna. Gårdagen var helt klart av det bättre slaget. Min första aktiva kvinnodag, en debut som överträffade alla förväntningar.

Mer får ni veta senare, för ni ska jag hoppa på cykeln och bege mig mot biblioteket. Där ska jag möta upp Elisabeth och vi ska jobba på vårt gymnasiearbete. 

INTERNATIONELLA KVINN♀DAGEN.

2014-03-08 , 08:57:00 ▲ 1 kommentarerAllmänt

 
Fantastiskt duktiga och härliga Linn knäppte bilder på mig igår och förgyllde min eftermiddag. TACK!

Internationella Kvinnodagen. 8:e Mars
. En bra dag att ta extra krafttag till att hylla kvinnior och krossa pariarkatet. Jag och amazonerna (mina bästizar) ska på feministisk brunch nere på kulturhuset. Därefter följer feministisk självförsvar, hoppas jag slipper få håll. 

Ikväll ska vi pyssla. Dvs pärla pärlplattor och göra grymma tryck. Kan hända att vi dricker vin och ser på melodifestivalen också, men bara kanske...

OCH en sista grej, vi försöker att inte säga "grattis på kvinnodagen" eller "varför finns det ingen internationell mansdag?", men det visste ni säkert redan.  
Puss och kram!

Välkommen på tvångsbröllop.

2014-03-07 , 20:09:00 ▲ 0 kommentarerAllmänt

All bildcredd till Tuva Gollmer. TACK!

Idag gick PT ihop med Amnesty och arrangerade ett bröllop i cafeterian. I vårt scenario hade brudgummen våldtagit bruden, som utvöver detta även blivit gravid och får inte göra abort. Detta sker runt om i världen och på många ställen kan våldtäktsmannen gifta sig med sitt offer för att "återställa hedern".  

Vi ville uppmärksamma detta samt sätta press på världens ledare för att få dem att respektera sexuella reproduktiva rättigheter. 
Många blev berörda av vår aktion, och som följd av detta lyckades vi samla in 266 namnundersrkifter. Det är fantastiskt, jag är så STOLT. 
Vill skicka massa tack till alla som skrev under och en hel del kärlek till alla Pussytive Thinking och Amnestymedlemmar. Det behövs fler människor som er.

BRA FREDAG. 

Applåderar av förtjusning

2014-03-06 , 19:44:55 ▲ 0 kommentarerAllmänt

 
Den här tjejen är så fenomenalt fantastisk. 


Torsdagsbestyr

2014-03-06 , 19:23:29 ▲ 0 kommentarerAllmänt


Majsplättar och tomatcouscous slinker ned efter en dag som innehållt gymnasiearbete, psykologiprov och träning.

Imorgon sker en liten mash-up i cafeterian. Pusstytive Thinking och Amnesty tänker uppmärksamma kvinnors situation i världen såhär inför kvinnodagen som är på lördag (glöm ej det). Är så pass pepp. Älskar kvinnodagen,det ska vara massa event i kulturhuset. Några av de grejer jag ska ta del av är bland annat Feministisk brunch och Feministisk självförsvar. NICE. 

Hon gör det igen.

2014-03-05 , 10:39:00 ▲ 0 kommentarerAllmänt

MØ's tolkar Spice Girls och det är inget annat än helgrymt. 


RSS 2.0